La 8 Decembrie, Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru împreună cu UN Women au organizat o sesiune de informare pentru companiile rezidente ale Parcului Industrial „Tracom” privind beneficiile semnării și implementării principiilor de abilitare a femeilor și impactul acestora asupra asigurării egalității de gen, despre egalitatea de remunerare pentru muncă egală de valoare egală fără discriminare pe motiv de gen, și sinteza celor mai importante inițiative de politici de abilitare economică a femeilor, cum ar fi amenajarea creșelor pentru copiii propriilor salariați chiar la locul de muncă.
Aurelia Salicov, directoarea Parcului Industrial, a subliniat că unul dintre obiectivele principale ale parcului este de a stimula contribuția atât a femeilor, cât și a bărbaților, în cadrul companiilor și societății per ansamblu, eliminând barierele de gen. „În Moldova avem companii care au aderat deja la Principiile de Abilitare a Femeilor și prin urmare facem progrese. La rândul nostru, încurajăm cât mai multe companii să se alăture acestei inițiative”, a mai adăugat Aurelia Salicov.
Totodată, Lucia Ușurelu, consultantă UN Women pe Principiile de Abilitare a Femeilor, a menționat că prin implementarea celor șapte principii, companiile semnatare se angajează să promoveze egalitatea de gen de la conducerea corporativă la nivel înalt, să trateze angajații în mod egal , indiferent de sexul lor, să încurajeze formarea și și avansarea în carieră a femeilor, dar și promovarea egalității de gen prin inițiative comunitare.
Viorica Antonov, experta de gen din cadrul Secretariatului Consiliului Economic, a subliniat că aplicarea principiului egalității de remunerare pentru muncă egală sau muncă de valoare egală între bărbați și femei ține de transparența salariilor și de responsabilitatea colectivă pe care o poartă angajatorii și angajații. „Egalitatea salarială pentru o muncă egală între bărbați și femei reprezintă un principiu fundamental al drepturilor omului, care se aplică tuturor angajaților și condițiilor contractuale.”
„Pentru a le ușura viața femeilor cu copii mici, fie deja anagajate în câmpul muncii sau care își doresc să revină la locul de muncă până la expirarea perioadei concediului de maternitate, crearea unor mini-creșe la locul de muncă nu mai este un vis, ci o realitate grație modificărilor legislative introduse anul acesta în Codul Muncii și Codul Educației”, a adăugat Tatiana Udrea, Coordonatoare de Program Abilitarea Economică a Femeilor, din cadrul UN Women Moldova. „Totodată, există mai multe proiecte de lege în sprijinul dezvoltării serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, care includ soluții pe plan fiscal, legal, educațional și de transformare a locurilor de muncă, conform principiilor de abilitare a femeilor, care sunt în proces de elaborare și adoptare de către Parlamentul Republicii Moldova”, a mai adăugat Tatiana Udrea.
Întrucât sectorul privat este motorul care conduce peste 70% din locurile de muncă actuale, abordarea egalității de gen trebuie să fie o prioritate pentru comunitatea de afaceri, iar soluțiile alternative de îngrijire a copiilor sunt un element foarte important care doar stimulează rolul activ al femeilor în activități economice, la astfel de concluzii au ajuns participanții sesiunii de informare, companiile rezidente ale parcului industrial.
Campania este acțiune a Foii de Parcurs privind Abilitarea Economică a Femeilor, elaborată de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministrul RM, cu susținerea UN Women și sprijinul financiar al Suediei.